Kort overzicht van de regels in verschillende landen in Europa
Terug naar indexpagina
 

Nederland

 

In Nederland is het gebruik van sneeuwkettingen op de weg verboden, en zijn winterbanden normaal toegestaan (al is het raadzaam om deze niet in de zomer te gebruiken!)

België 
Zolang ze geen schade aan het wegdek toebrengen zijn ze toegestaan als ze ook noodzakelijk zijn.

Frankrijk 
Hier mag men sneeuwkettingen alleen gebruiken op besneeuwde wegen. Op sommige bergpassen zijn sneeuwkettingen verplicht, dit wordt aangegeven door blauw rechthoekig bord met de witte afbeelding van een autoband plus sneeuwkettingen. De maximumsnelheid voor auto’s met sneeuwkettingen is 90 km/h.

Duitsland: gewijzigde wetgeving
Volgens de in najaar 2006 gewijzigde Duitse Strassenverkehrsordnung (StVo) moeten niet alleen personenauto’s maar ook kampeerauto’s in Duitsland aan winterse omstandigheden zijn aangepast. Men bedoelt hier vooral het gebruik van winterbanden mee, alsmede antivries in de ruitensproeiertank en voldoende schoongemaakte ruiten en verlichting.
Recentelijk is de wetgeving weer aangepast en thans is het verplicht om onder winterse omstandigheden winterbanden onder de auto te hebben. De automobilist moet, als hij plotseling of onverhoopt met winterse omstandigheden te maken heeft, er alles aan doen om een ongeval zoveel mogelijk te voorkomen. Met de bovengenoemde maatregelen (winterbanden, antivries, etc) en een aangepaste snelheid zal hij daar in alle redelijkheid aan voldoen. Wie zich niet aan de regels houdt krijgt een boete van 40 tot 80 euro.
Bovendien kan de bestuurder als hij geen winterbanden gebruikt ook mede aansprakelijk worden gesteld bij eventuele ongevallen. Sneeuwkettingen zijn in Duitsland verplicht wanneer dit is aangegeven door middel van een blauw bord waarop in het wit een autoband plus sneeuwketting zijn afgebeeld. De sneeuwkettingen moeten gemonteerd worden op de aangedreven wielen. De maximumsnelheid bedraagt 50 km/h. Zo’n zelfde bord maar dan met een rode streep er doorheen geeft aan dat u de kettingen weer mag demonteren.

Italië
Op sommige besneeuwde bergwegen wordt u verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. Dit wordt aangegeven door een rechthoekig bord ‘Transito con catene’. Als er ook ‘o pneumatici da neve’ staat kunt u ook volstaan met alleen winterbanden. Let op, in het Aostadal moet u van 15 oktober tot 15 april verplicht altijd sneeuwkettingen bij u hebben!

Oostenrijk
Een rond blauw bord met een autoband met sneeuwketting geeft aan dat sneeuwkettingen verplicht zijn. Een eventueel onderschrift geeft aan voor welke voertuigen de bepaling niet geldt. Hetzelfde bord met een rode streep erdoorheen geeft aan dat u de sneeuwkettingen dient te demonteren. Het gebruik van sneeuwkettingen is verboden in de Arlbergtunnel.

Tsjechië
Hier zijn sneeuwkettingen alleen toegestaan als de wegen met sneeuw bedekt zijn.

Zwitserland
Afhankelijk van de toestand van de weg is het gebruik van sneeuwkettingen van 1 november tot en met 30 april op bepaalde (berg)wegen verplicht, ook voor vierwielaangedreven voertuigen. Dit wordt met een speciaal verkeersbord aangegeven. Het gebruik van banden met spijkers/spikes is op landwegen toegestaan, echter niet op autosnelwegen, behalve in de Gotthard- en San Bernardinotunnel. Op de achterzijde van de auto moet dan de ’80’ sticker aanwezig zijn om aan te geven dat het voertuig door de sneeuwkettingen niet harder mag rijden dan 80. In Graubünden mogen vierwielaangedreven voertuigen op de sommige wegen zonder sneeuwkettingen rijden.

Denemarken
In Denemarken zijn sneeuwkettingen onder winterse omstandigheden toegestaan.

Noorwegen
Wanneer de omstandigheden dat vereisen moet het voertuig zijn voorzien van een winteruitrusting bestaande uit sneeuwkettingen en/of winterbanden of spijkerbanden. Zonder winteruitrusting wordt u bij een aanrijding aansprakelijk gehouden voor de ontstane schade.

Zweden 
Wanneer de omstandigheden dat vereisen moet het voertuig zijn voorzien van een winteruitrusting bestaande uit sneeuwkettingen en/of winterbanden of spijkerbanden. Zonder winteruitrusting wordt u bij een aanrijding aansprakelijk gehouden voor de ontstane schade.